Kansainvälisyys ja verkostoituminen ovat nykypäivän liike-elämän avainsanoja. Siksi oululaisista tuotantotalousteekkareista noin 40 prosenttia suorittaa osan opiskeluistaan ulkomailla. Tuotantotalousteekkarit ovat aina olleet innokkaita matkustajia, joten Oulun yliopisto ja tuotantotalouden tutkimusyksikkö sekä henkilökunta tarjoavat laajat mahdollisuudet opiskelijavaihdon toteuttamiseen.  Vaihtoon voi lähteä  koko lukuvuodeksi tai lukukaudeksi. Tutkinnon aikana on mahdollista käydä vaihdossa useita kertoja. Vaihtoon on helppoa lähteä ja matka-avustukseksi saa stipendin sekä normaalin opintotuen. Voit suorittaa ulkomailla tuotantotalouden tai tekniikan suuntautumisesi kursseja.

Eri vaihto-ohjelmista löydät tietoa osoitteesta Oulun yliopiston vaihto-opiskelu sivuilta.
Vaihtoon hakemisesta saat tarkemmat ohjeet Oulun yliopiston kv-yksikön sivuilta.

Opintoneuvojalta sekä teknillisen tiedekunnan vaihtokoordinaattorilta voi kysyä lisätietoa vaihtoon lähdöstä. (Marita Puikkonen, Study.Technology@oulu.fi)

Liity myös Facebookissa Oulun yliopiston teknillisen tiedekunnan vaihtokoordinaattorin ylläpitämään Vaihtoon TTKn Teekkarin mieli! -ryhmään

ISEP

International Student Exchange Program:min kautta voi päästä USA:han ja muihin maihin opiskelemaan. Vaihdon kesto on yksi lukukausi ja vaihdon asumis-, ruoka- ja opetuskustannukset (~2900€) maksetaan ennen vaihtoon lähtöä. ISEP edellyttää TOEFL- tai IELTS- koetta, joka pitää käydä naputtelemassa Helsingissä mikäli olet hyväksytty ohjelmaan. ISEP ohjelmassa haetaan ensin itse ohjelmaan ja sitten myöhemmässä vaiheessa vielä erikseen yliopistoihin. Opiskelijakiintiö ohjelmaan vaihtelee vuosittain. ISEP hakuun haetaan Oulun yliopiston kaukokohdehakujen yhteydessä josta löytyy lisätietoja kv-yksikön sivustolta.

Erasmus

European Region Action Scheme for the Mobility of University Students tarjoaa mahdollisuuden lähteä vaihto-opiskelemaan EU:n jäsenvaltioihin sekä muun muassa Norjaan, Islantiin, Liechtensteiniin ja Turkkiin. Päähaku kyseiseen ohjelmaan on keväällä, mutta rästipaikkoja voi hakea myös syksyllä. Haku syyslukukaudeksi on edeltävänä keväänä helmi-maaliskuussa ja haku kevätlukukaudeksi on edeltävänä syksynä syys-lokakuussa. Opiskelijan odotetaan suorittavan vaihdon aikana 30 tai 60 opintopistettä riipuen siitä, onko opiskelija vaihdossa lukukauden vai lukuvuoden. Hakukuulutus ERASMUS vaihto-ohjelmaan tulee aina omalta tiedekunnalta.

ERASMUS vaihto-ohjelmassa on vaihto-opiskelusopimuksia lukuisiin eri kohteisiin, ja niitä on helpoin selata SoleMOVE:ssa, minkä kautta myös sähköinen hakemus näihin vaihtokohteisiin tehdään.

TTK:n ja Tuotantotalouden omat kaukokohteet

ISEP ja ERASMUS hakukohteiden lisäksi tuotantotalouden opiskelijat voivat hakea kaukokohdehaun yhteydessä myös seuraaviin hakukohteisiin, jotka ovat tarjolla TTK:lle:

  • Hong Kong: City University of Hong Kong
  • Singapore: National University of Singapore
  • Taiwan: National Chung Hsing University
  • Thaimaa: Kasetsart University

Lisätietoa ja lisää kaukokohteita täältä.

Tutalainen, lähde vaihtoon!

Ketkä: Sini & Tatu

Singaporen kansallinen yliopisto (NUS)
Kaukokohde, kevät 2020

Haitko rahoitusta?

Haimme Oulun yliopistolta apurahaa, joka oli kaukovaihtoa varten 1500€. Kannattaa myös katsella säätiöitä, jotka tukevat opiskelijoiden kansainvälistymistä Oulun seudulla. Säätiöillä on haku yleisesti kerran vuodessa, eikä apurahoja usein voi hakea takautuvasti, joten kannattaa alkaa hyvissä ajoin etsimään sopivia säätiöitä. Aurora-tietokanta on tähän hyvä työväline.

Lisäksi saimme kelalta opintotuen asumislisää majoituksen rahoittamiseksi vaihdon aikana sekä korotettua opintolainaa.

Miten valitsit kurssit? Saitko ne hyväksiluettua?

Kevään vaihdon aikana opiskeltavia kursseja piti hakea jo aiempana syksynä. Singaporen kansallisessa yliopistossa systeemi toimii siten, että  vasta kun saat paikan vähintään kolmelle kurssille, saat hyväksymisilmoituksen yliopistolta ja pääset hakemaan viisumia ja asuntoa yliopistolta. Kurssien hakukierroksia oli useampia syksyn aikana. Tämän vuoksi ei kannata olla liian nirso kurssivalintojen kanssa alussa. Kannattaa ehdottomasti hakea niin monelle kurssille kuin mahdollista, että saat hyväksynnän kolmelle kurssille. Tatulla oli asunto tiedossa jo siinä kohtaa kun Sini sai kolme kurssia kasaan.

Kiinnostavia kursseja pystyi hakemaan vielä paikan päällä ja “turhat” kurssit pystyi jättämään pois alkuvuodesta. Kaikki vaihdon aikana suoritetut kurssit sai hyvin sisällytettyä tutkintoon. Suomeen palatessa kurssit arvioitiin hyväksytty/hylätty, joten arvosanoista ei vaihdon aikana tarvinnut ottaa stressiä.

Millaista opiskelu vaihdossa oli?

Opiskelu itsessään eronnut kovinkaan paljon Oulussa opiskelusta. Etäopetukseen päädyimme jo helmikuun aikana pandemian seurauksena. Etäopetus oli kuitenkin järjestetty hyvin. Opiskeluympäristö taas oli hyvin erilainen. Kampusalueelta löytyi kaikkea ravintoloista kuntosaleihin, kiipeilyseiniin ja urheilukenttiin. Oulusta ei myöskään löydy infinity-poolia kampukselta. Paikallisten opiskelukulttuuri aiheutti välillä ihmetystä; paikallisilla oli usein tapana viettää päivät aamusta yöhön kirjastossa ja nukkua kirjojen ääressä. Myös kurssivalikoima erosi jonkin verran Oulun tarjonnasta, joten esimerkiksi mielenkiintoisia tekniikan sivuaineeseen hyväksiluettavia kursseja löytyy paljon.

Miten löysit asunnon?

Molemmat saimme asunnot yliopiston kautta. Tatu majoittui Utown residencessä, jossa suurin osa vaihto-opiskelijoista majoittui. Sini sai paikan College of Alice and Peter Tan -asuntolasta. Sinin majoitukseen kuului aamupala ja päivällinen asuntolalla. Molemmat asuntolat olivat Utownin yhteydessä eli käytännössä yliopiston alueella. Asuminen maksoi n. 2000€ koko vaihdon ajalta ja tuli maksaa kokonaisuudessaan jo ennen vaihtoa.

Mikä oli parasta vaihto-opiskelussa?

Parasta vaihto-opiskelussa oli ehdottomasti seikkailut Singaporea ympäröivissä maissa. Edulliset lennot ja pitkät viikonloput mahdollistivat matkustelun vaihdon aikana hyvin. Sukeltamiselle Kaakkois-Aasiassa myös iso suositus Siniltä. Vaihto-opiskelu tarjosi myös oivan mahdollisuuden tutustua paikalliseen kulttuuriin, mikä ei onnistu yhtä hyvin pelkästään reissaamalla.

Pro tips:

Kannattaa hankkia vaihtoa varten useampi maksukortti siltä varalta että toinen katoaa, lakkaa toimimasta tai joudutaan kuolettamaan. Plussaa on jos luottokortilla on vakuutus lentoja ostettaessa, mikäli esimerkiksi maailmanlaajuinen pandemia puskee päälle ja lentoja perutaan.

Lataa Grab -toimii kuin uber ja on huomattavasti halvempi kuin paikalliset taksit.

Jos haluat matkustella vaihdon aikana, valitse kurssit siten että luennot sijoittuvat kahdelle-kolmelle peräkkäiselle päivälle. Esim. jos pakolliset luennot ja harjoitukset pidetään tiistaina ja keskiviikkona, voit lähteä reissuun vielä keskiviikkoiltana ja palata maanantaina, jolloin ehdit olla melkein viikon reissussa 😀